Voeding

Wat is de schijf van vijf?

Wat is de schijf van vijf?

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, de schijf van vijf. Dit wordt ook weleens beschouwd als de heilige voedselrichtlijn van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum is het orgaan dat ons inlicht over een goed, gezond voedingspatroon. Ze adviseren en proberen de mensen zo gezond mogelijk te laten eten. Want eerlijk is eerlijk, overgewicht wordt de laatste jaren een steeds groter probleem. Maar wat is die schijf van vijf nu precies? Dat lees je hier in deze blog.

De schijf van vijf

Sinds 1953 is de schijf van vijf ontstaan. Vlak na de oorlogsjaren was er veel schaarste op het gebied van voeding. Door gebrek aan geld en de schade na de oorlog aten de mensen zeer beperkt en eentonig. Dit leidde tot heel veel gezondheidsproblemen. Het menselijk lichaam heeft namelijk behoefte aan goede en complete voeding.

De schijf van vijf is in het leven geroepen om het visueel te maken wat de mens in totaal op een dag nodig heeft aan gezonde voedingsstoffen om het lichaam te voeden op de juiste manier. En om ervoor te zorgen dat er ook een balans is in de voeding. Niet te veel van het een en niet te weinig van het ander.

De groepen van de schijf van vijf

Logisch is dus dat de schijf van vijf verdeeld is in vijf soorten voedingsmiddelen namelijk, groente en fruit, aardappelen/pasta en brood, zuivel/vlees/vis/ei, vetten en olie, vocht. Deze voedingstoffen vormen samen de schijf van vijf. Het voedingscentrum heeft een berekening gemaakt welke percentages je dagelijks van iedere categorie nodig heeft.

De schijf van vijf is bedoeld om balans aan te brengen in je dagelijks voedingspatroon. Het brengt je inzicht en zorgt ervoor dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Alleen het uitzoeken van de schijf van vijf is wel een heel gedoe. Dat is flink wat werk om uit te zoeken.

Een goede tip is om de gratis eetmeter app te gebruiken van het Voedingscentrum. Hier kun je invullen wat je op een dag eet en zo krijg je precies inzichtelijk of je wel alles van de schijf van vijf binnenkrijgt of dat er producten tussen zitten die je beter niet kunt eten. Door dit te doen krijg je stapje voor stapje inzicht in je voedingspatroon en de schijf van vijf.

meer te weten komen

koolhydraten

dieetsoorten

belangrijk