Welke dieetsoorten zijn er?

Welke dieetsoorten zijn er?

Een gezond voedingspatroon en een gezond gewicht is erg belangrijk. Wanneer je te dik of te dun bent kan dit leiden tot hele vervelende gezondheidsproblemen. Een hoop is te voorkomen door goed voor jezelf te zorgen en te investeren in goede voeding. Overgewicht en obesitas is een enorm toenemend probleem en al jarenlang strijden ontiegelijk veel mensen tegen de kilo’s en de weegschaal. Daarom zijn er ook veel diëten in de wereld die allemaal proberen om het gouden ei te vinden in de strijd tegen de kilo’s. Maar welke dieetsoorten zijn er en hoe werken deze? In deze blog lees je er wat meer over.

Wat is een dieet?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een dieet nu precies is. Vaak denkt men dat een dieet wil zeggen dat je weinig of minder eet, en gezondere producten om af te vallen. Dat is deels waar maar er zijn ook diëten waarbij het helemaal niet de bedoeling is dat je afvalt maar bijvoorbeeld juist aankomt. Of diëten wegens een voedselallergie of bijvoorbeeld diabetes.

Een dieet volgen wil dus niet altijd zeggen dat iemand te dik is. Iemand kan bijvoorbeeld op een dieet zijn om totaal andere redenen.

Verschillende soorten diëten

Als je alle diëten op de wereld zou willen benoemen dan heb je aan één blog niet genoeg. Er bestaan namelijk enorm veel dieetsoorten. Maar in de kern komt het er op neer dat er grofweg vijf dieetsoorten zijn waar je al die andere diëten zoals koolhydraatarm, shake dieet, paleo e.d. onder kunt schalen.
Dit zijn de vijf dieetsoorten die er bestaan, het caloriearme dieet, koolhydraatarme dieet, eiwitrijke dieet, vetarme dieet, en een dieet tegen bepaalde aandoeningen of voedselintolerantie. Sommige diëten werken ook samen met elkaar. Als je bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet volgt eet je in verhouding weer meer eiwitten. Dus heb je een koolhydraatram en eiwitrijk dieet in één.

Naar de diëtiste

Het is nooit verstandig om zelf maar wat aan te gaan klungelen met je voedingspatroon. Het is verstandig als je problemen hebt op het gebied van voeding, omdat je te mager bent of juist te dik, of je hebt allergieën, dat je dan contact opneemt met een diëtiste. De diëtiste kan jou namelijk helpen en begeleiden bij het opstellen van een goed voedingsplan passend bij jouw hulpvraag.

meer te weten komen

koolhydraten

schijf van vijf

belangrijk