Voeding

Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Het menselijk lichaam is een wonder op zich. Het zit complex in elkaar en het ene onderdeel of orgaan kan niet zonder het andere. Maar om al die wonderlijke processen goed draaiende te houden is voedsel nodig. Zonder goed voedsel is geen enkel mens gezond en krijgt het menselijk lichaam na verloop van tijd problemen. Een goede balans hierin is dus erg belangrijk. Maar dan is het wel belangrijk om te weten wat nu precies wat is. In deze blog lees je alles over koolhydraten en waar deze nodig voor zijn.

De brandstof van het lichaam

Als je puur kijkt naar de verschillende soorten voedingsstoffen die er zijn dan zijn koolhydraten wel een hele bijzondere groep in de voedingsstoffen. Koolhydraten zijn namelijk de brandstof voor jouw lichaam. Strikt genomen kan het menselijke lichaam niet zonder koolhydraten. Er zijn wel koolhydraatarme diëten maar ook daar moet je altijd een minimum aan koolhydraten eten.

Dat komt omdat koolhydraten dus nodig zijn in de energieketen van jouw lichaam. Alleen heb je wel verschillende soorten koolhydraten want er zijn ook foute koolhydraten! Deze koolhydraten zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel en daardoor krijg je ook snel weer honger. Dit kan leiden tot overgewicht doordat je door de honger aanvallen te veel kilocalorieën tot je neemt.

Hoe koolhydraten omgezet worden

De hele anatomie van de functie van koolhydraten en het omzetten in suikers is lastig uitleggen in een blog. Maar gelukkig kan het ook simpel uitgelegd. Als je koolhydraten eet wordt dit door het lichaam omgezet in suikers. Dit proces gebeurt deels in de maag en grotendeels in de darmen. Koolhydraten, en dan met name snelle koolhydraten laten de suikerspiegel enorm stijgen.
Als je wilt afvallen of je hebt bijvoorbeeld diabetes of je wilt diabetes voorkomen, is het belangrijk om goed kritisch te kijken naar je koolhydraten inname. Door kritisch te kijken naar je koolhydraten inname kun je bloedsuikerschommelingen voorkomen en dat kan op de lange termijn voorkomen dat je of diabetes krijgt, of dat je diabetes juist stabiel wordt.

Gezonde koolhydraten

De laatste jaren is het koolhydraatarm dieet enorm populair geworden. Op zich is dat ook niet zo vreemd want de resultaten zijn ook verbluffend goed. Alleen je moet je realiseren dat een koolhydraatarm dieet eigenlijk geen dieet is maar een levensstijl. Als je er aan begint kun je niet zomaar ermee stoppen. Doe je dat wel, zul je snel toenemen in gewicht.

Beter is het dan ook om geleidelijk aan je koolhydraten inname te veranderen. Kies voor langzame koolhydraten want dit is beter voor je lichaam en zorgt niet voor een extreme bloedsuikerspiegel stijging. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in peulvruchten zoals bonen, maar ook volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa en spelt.

meer te weten komen

schijf van vijf

dieetsoorten

belangrijk