Voeding

Welke voedingswaarden zijn belangrijk?

Welke voedingswaarden zijn belangrijk?

Voeding is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Voeding heeft een grote sociale functie, denk aan de gezelligheid om met gezinsleden of vrienden een hapje te eten, maar het is ook belangrijk om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Zonder goede voeding kun je niet leven en als een ongezond voedingspatroon te lang standhoud krijg je vanzelf te maken met gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om te weten welke voedingswaarden belangrijk zijn, hier in deze blog lees je daar meer over.

Voeding houd je in leven

Heel simpel gesteld, voeding is belangrijk om te blijven leven. Zonder voedsel ga je dood. Punt. Mooier kan het niet gemaakt worden. Nu honger je trouwens niet zo gemakkelijk uit. Afhankelijk van je figuur kun je nog 40 tot max 75 dagen leven nadat je je laatste hap hebt doorgeslikt. Zonder water kun je trouwens niet zo lang, na een paar dagen geen vocht zul je gaan hemelen.

Eten is dus een zaak van leven of dood. Doe je het niet, dan ga je dood. Maar doe je het verkeerd of eet je veel te vet en te veel kun je ook doodgaan. Dan indirect aan de gevolgen van voeding, bijvoorbeeld door een jarenlange hoge bloeddruk die hart- en vaatziekten tot gevolg hebben gebracht. Of diabetes. Dit is ook een nare ziekte met veel gevolgen.

Een gezonde balans

Op de vraag welke voedingswaarden belangrijk zijn voor het menselijk lichaam kun je heel kort en krachtig maar één antwoord geven, alle voedingsstoffen zijn belangrijk. Alles draait om de balans. Vaak denkt men bijvoorbeeld dat vet een slechte voedingsstof is maar dat is niet zo. Sterker nog, je lichaam kan niet zonder vet.
Het gaat er dan alleen om dat je de gezonde vetten binnenkrijgt. Omega 3 is daar een goed voorbeeld van. Dit vet is heel belangrijk om je vaten gezond en flexibel te houden en vind je veel in vis. Maar om hier genoeg van binnen te krijgen moet je heel veel vis eten. Daarom is het verstandig om het bijvoorbeeld aan te vullen met een supplement.

Investeren in goede voeding

Als je gezond wilt leven en het risico op nare gezondheidsziektes wilt voorkomen is het belangrijk om te investeren in een goed voedingspatroon. Als je dit lastig vindt kun je via de huisarts een verwijzing vragen naar een diëtiste en hij/zij kan jou dan weer verder helpen om een goed voedingspatroon aan te leren. Dit is belangrijk want voeding is de basis van alles.

meer te weten komen

koolhydraten

schijf van vijf

dieetsoorten